Focus

Onze blik verbreden

Wereldburgerschapseducatie is de laatste 20 jaar sterk geëvolueerd. De nadruk ging van sensibiliseren over ontwikkelingsproblemen, steeds meer naar een perspectief van global justice. De globale uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, vragen om een universeel antwoord, een samenwerking van wereldburgers. En dat is wat wij bij BeGlobal doen: jongeren aanmoedigen om hun plaats in te nemen als wereldburgers.

Sinds het begin van Kruit (vroeger nog Kleur Bekennen) en Annoncer la Couleur focussen we ons hiervoor voornamelijk op het formeel onderwijs, ieder in zijn taal. Maar jongeren hun leefwereld stopt niet aan de schoolpoort, of aan een taalgrens. Het werd hoog tijd om onze kijk te verbreden en wereldburgerschapseducatie te ondersteunen, ook buiten de scholen en over taalbarrières heen.

BeGlobal

De naam BeGlobal verwijst naar de wereld, omdat we de uitdagingen van vandaag alleen kunnen oplossen door mondiale samenwerking. De ‘Be’ in de naam is een uitnodiging of zelfs een aansporing in het Engels om wereldburger te worden. Tegelijk verwijst ‘Be’ naar België, omdat we een federaal kenniscentrum zijn dat zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië werkt.

Dat we niet veranderen van focus, maar deze verbreden, zie je ook aan ons vernieuwd aanbod. Kruit en Annoncer la Couleur richten zich nog steeds op het ondersteunen van het formele onderwijs. Daarnaast focussen we ons op onderzoek en acties rond bottom-up internationaal jongerenengagement via initiatieven als een innovatief vormingstraject over mondiale uitdagingen, of het Alarm Cards for action-project. Ten slotte is het onze ambitie om in de toekomst niet alleen de sector in België te ondersteunen, maar ook intern voor Enabel een belangrijke rol in te spelen. Enabel engageert zich immers om op diverse fronten het mondiaal bewustzijn te bevorderen.

What's next

Op 1 april veranderen we officieel van naam. Vanaf dan zal je al onze informatie kunnen terugvinden op onze nieuwe website: beglobal.enabel.be. We zien jullie graag terug op een van de evenementen die in het voorjaar gepland staan: Global Teachers Academy of Teach Up! 2030.

Mailing

Blijf je graag op de hoogte van alles wat BeGlobal doet?

Schrijf je dan hier in voor de Nederlandstalige nieuwsbrief.
Schrijf je in